קעקועים והשרדות
קעקועים הם אמנם לא דבר חדש בתרבות האנושית (קעקועים קיימים בעולם מזה אלפי שנים, החל מקעקועיהם של השבטים העתיקים באפריקה), אך במהלך השנים האחרונות אנחנו עדים ליותר ויותר קעקועים בחברה שלחנו אשר מעטרים את גופם של גברים נשים, צעירים ומבוגרים כאחד. בעוד עולם הקעקועים הוא רחב ועשיר מאוד, ומכיל אינספור סגנונות שונים ומסרים כאלו ואחרים המועברים באמצעות אותם קעקועים, ניתן לאפיין את הקעקועים כצורת אומנות וביטוי כללית המתקשרת אצל מרבית האנשים לתכונות כגון קשיחות, חוזק וחספוס אופי. אמנם במקרה של בחורה יפה ועדינה עם קעקוע קטן ועדין של פרפר או דולפין המסר העיקרי המתקבל הוא לא בהכרח של קשיחות וחוזק, אך מרבית הקעקועים הגדולים ובולטים כן מעבירים מסר זה.
בדומה לתחומי אומנות אלטרנטיביים אחרים דוגמת קומיקס או גרפיטי, גם הקעקועים הם תחום אשר מתקשר אסוציאטיבית עם עוצמה, חספוס והישרדות.
קומיקס וקעקועים – האם הם אכן מעבירים מסר של עוצמה והישרדות?
אך האם צורות אומנות אלטרנטיביות אלו, כאשר בראשן עומד עולם הקעקועים, אכן מראות על מושאי האומנות (או במקרה שלנו – המקועקעים) את אותן תכונות שנוטים לייחס להם – חוזק, עוצמה, הישרדות וכד`)?
במקרה של קעקועים, בניגוד לקומיקס או גרפיטי, ניתן יותר לקשר את סגנון האומנות הזה לעוצמה וחוסן פיסי. בעוד מתקעקע ממוצע מבצע כיום השוואת מחירים בטרם הוא בוחר סטודיו של קעקועים ומגיע בסופו של דבר לסטודיו נקי, סטרילי ומעוצב, אין לטעות במשמעות של הקעקועים – כמעט אצל כל מקועקע (ובעיקר אצל אלו המתהדרים בקעקועים גדולים ומיוחדים) יש לקעקוע משמעות גדולה מאוד קשורה ישירות לתכונות האופי, לדעות ולרגשות של אותו מקועקע. האם ניתן לומר כי מי שמתהדר בקעקועים גדולים ושחורים הוא באמת חזק ומחוספס יותר ממי שאין לו קעקועים? כנראה שלא, אבל עדיין ניתן לאפיין את המתקעקעים הבולטים מבינינו כמחוספסים יותר מהאדם הממוצע ברחוב (ולראיה – איגור מהישרדות…).
במקרה של קומיקס, גרפיטי או כל אמצעי ביטוי אלטרנטיבי אחר ניתן פחות לומר זאת על אותו אומן. אומני קומיקס לדוגמה, ניתן למצוא מכל סוג ומין אפשרי – החל מאומנים מחוספסים ומיוסרים, וכלה בנערות צעירות בעלות חוש ציור אשר מציירות קומיקס עדין וקליל על חבריהן מבית הספר.
הסיבה לכך שקעקועים מעלים אסוציאציה חזקה יותר בכל הנוגע להישרדות, חוזק וחספוס, היא לא רק הכאב הכרוך בתהליך הקעקוע, אלא גם המקור של התחום הזה – קעקועים נוצרו בעולמנו מלכתחילה על מנת לסמל חוזק, עוצמה ובעיקר מעמד חברתי, בקרב בני השבטים העתיקים שהתחילו עם המנהג הזה ובעצם המציאו אותו. אז (ובמידה מסוימת גם בשבטים שקיימים עד ימינו), לקעקועים הייתה משמעות ברורה של עוצמה, חוזק, מעמד בכיר בשבט ולכן גם יכולת הישרדות גבוהה יותר.
האם מסרים אלו רלבנטיים גם בימינו? כנראה שתלוי את מי שואלים….